Pappsen bak Pappatanker har noen særs gode råd å komme til mødre og fedre som er rammet av «Haugevisavklær syndromet». Med noen små smarte grep blir det null stress å legge sammen et fjell av klær og få dem overført til skap. KTS metoden viser seg å være ekstremt effektiv, lett å gjennomføre og famleidyllen er nå bare en klesvask unna. Del gjerne innlegget slik Pappatankers KTS metode kan være til nytte for flere enn våre 3-4 ukentlige lesere😉
Det er nok mange slitne og til dels utmattede foreldre rundt omkring som ønsker prosessen «Fra vaskemaskin til skap» dit pepperen gror. Det å legge sammen klær er en prosess det er lett å utsette, noe som raskt resulterer i et berg av rene klær som nærsagt støver ned på en stol eller andre steder i huset.
Pappsen bak Pappatanker deler gladelig den egenutviklede KTS metoden. Klær Til Skap metoden fungerer som haka møkk og gjør at klesvasken går som en lek fra vaskemaskin til skap. Det krever minimal med forberedelser, ingen investeringer og metoden involverer og utvikler kidsa. Det eneste du trenger er en «gulerot» som kidsa vil ha. Belønningen vil nok varierer fra familie til familie, men her i huset funker tillatelse til å spille Playstation eller å se på TV som en god motivasjonsfaktor i de fleste situasjoner og av og til kan en sjokoladebit midt i uka gjøre underverker. For eldre kids vil sikkert tilgang til internett eller det å få låne bil være gulerota som skal til for at denne metoden skal funke.
Les videre for en detaljert innføring i Klær Til Skap metoden!
- Neste gang kidsa kommer for å spørre om å se TV/spille Playstation svarer du sånn omtrentlig: «Selvsagt, mine elskede barn, det er klart dere skal få lov til det. Men først må dere bli med å legge sammen klærne som ligger på vaskerommet og så kan dere få se tv etterpå. Jeg setter på god musikk så får vi det gjort i en fei». Om lysten for å se TV ble borte, så fortvil ikke. Den kommer nok raskt igjen og det er bare snakk om tid før de ber deg på sine knær om å få brette sammen de klærne. Dessuten så har de ikke godt av å se på TV uansett, så det er en vinn vinn situasjon.
- Når kidsa endelig har forstått at de må «yte før de kan nyte», er det viktig å smi mens jernet er varmt. Få på musikken, gjerne litt up beat, tøm klærne utover middagsbordet and let the game beginn.
- Gi de minste barna ansvaret for truser og vaskekluter, mens de eldre tar ansvaret for de større plaggene. Sokkene er et felles prosjekt som tas til slutt.
- Gi kidsa rom til å brette selv! Du kan vaske kjøkkenet mens du observerer at kleshaugen sakte, men sikkert blir mindre. Husk at kidsa deltar ikke i noen «Masterfolder» konkurranse, så sluttresultatet blir nødvendigvis ikke helt perfekt, men kidsa er flinkere enn du tror og resultatet er vell verd innsatsen du knapt putter inn.
- Pass på å skryte av kidsa underveis. Er klesvasken særlig stor kan det være lurt å smøre maskineriet med en kjeks eller noe.
- Etter hvert som bordet fylles opp av sammenbrettede klær sier du sånn omtrentlig til den det måtte gjelde: «Kan du ta denne stabelen med klær du har brettet så flott sammen og legg den i skapet ditt? Kan du vennen legge disse vaskeklutene/trusene du har brettet så perfekt legge dem på plass der de skal ligge? osv. På et lite øyeblikk eller to er fjellet av klær kommet i skap, og kidsa kan nyte belønningen sin vel fortjent.
Litt knuffing og krangling må påregnes, men bare minn dem på at unødvendig krangling belønnes med tidlig seng, og kranglingen begrenser seg selv.
Felleskapet og mestringsfølelsen som oppstår rundt bordet er priceless og det som var en ellers kjedelig oppgave blir med ett et felles prosjekt som gir rom for læring, latter, felleskap til en stor nytteverdi i en ellers travel hverdag. At kidsa læres opp til å bidra i de mange husets gjøremål er både nyttig og kjekt, og er en viktig del av oppdragelsen for å skape selvstendige og hjelpsomme barn.
Som nevnt innledningsvis, familieidyllen er bare en klesvask unna😉
Del gjerne dette innlegget med en venn eller ti slik at flere enn de 3-4 leserne av pappatanker kan ta ibruk KTS metoden;-)
Mvh
Pappsen bak Pappatanker